Masterplast: Megkezdődött a hőszigetelés évtizede


2022. Május 5. Sárszentmihály. Rekorderedményekkel zárta az első negyedévet a Masterplast. Az épületek hőszigeteléséhez kapcsolódó termékekre európai szinten erőteljes keresleti trend alakult ki, amely hozzájárult a kimagasló eredményekhez.

Az árbevétel már az év első három hónapjaiban a főszezon időszakának szintjére emelkedett, és 51,5 millió eurós értékével új első negyedéves rekordot ért el, ami 35 százalékkal múlta felül az előző év teljesítményét. Az EBITDA eredmény az ukrán leányvállalat működésének kényszerű szüneteltetése, valamint az alapanyag és energiaárak növekedéséből adódó negatív hatások mellett is 20 százalékkal bővült, és átlépte az 5,2 millió eurós értéket, ami a legjobb első negyedéves eredmény a vállalat történetében. A társaság várakozásai szerint a hőszigetelő anyagok iránti erős keresleti trend tartósan fennmaradhat Európában.

 

Az év első három hónapját elsősorban az építőipari alaptevékenység sikere, azon belül is a saját gyártású hőszigetelő anyagok és rendszerelemek értékesítésében elért markáns növekedés jellemezte. A vállalat meghatározó piacai közül 23 százalékkal nőtt az értékesítés Magyarországon, ahol a futó támogatási programok mentén kialakult erős kereslet mellett éves szinten is újabb csúcsra érhet a vállalat teljesítménye. Külföldi piacain azonban még nagyobb dinamikával bővült a társaság árbevétele. Lengyelországban 42, Szerbiában 47, Szlovákiában 52, Romániában 76 százalékkal bővült az értékesítés, miközben a legnagyobb fejlődést 88 százalékos növekedéssel az export terület érte el, amiben az olasz piac kimagasló teljesítménye főszerepet játszott. Jellemzően a hőszigeteléshez és épületenergetikai felújításokhoz kapcsolódó termékigények kiszolgálását a vállalat teljes kapacitással működő üzemei biztosították. Mindemellett az Ukrajnát sújtó háború miatt az ukrán leányvállalat működése ideiglenesen ellehetetlenült, ami a negatív eredményhatás mellett 500 ezer eurós tartalékképzést is szükségessé tett. A magasabb marzsszintű egészségipari értékesítés az év első negyedévében kisebb arányt ért el, a bázisév számaiban viszont még jelentős volt a magyar egészségügyi értékesítés.

 

Az eredménynövekedés egyik legfontosabb tényezője a megfelelő termékháttér biztosítása volt, ezért a társaság kiemelt figyelmet fordít gyártásfejlesztési beruházásainak megvalósítására, a termelési kapacitások folyamatos bővítésére. Szabadkán megvalósult az üvegszövet gyártó üzem harmadik fejlesztési üteme, ami 2022-ben már hozzájárul a társaság eredményéhez. A folyamatban lévő beruházások közül az XPS hőszigetelés gyártó üzem és a moduláris épületelemeket gyártó egység 2023-tól, míg a legújabb 4,5 millió euróból megvalósuló olaszországi polisztirol hőszigetelés gyártó üzem a tervek szerint 2024-től kezdi meg a kibocsátást.

 

„A háború kitörése több szempontból is megnehezítette az életünket, a negatív hatások több hullámban jelentkeztek, de a problémák új lehetőségeket is hoztak. Az EU klímavédelmi céljai, az egyre szigorodó épületenergetikai követelmények és a magas energiaárak miatt már a háborút megelőzően is lendületes felfutásban volt a hőszigetelési piac egész Európában. A háború következtében az unióban megfogalmazott határozott energiafüggetlenedési célkitűzések azonban egy újabb erőteljes lökést adnak az európai épületállomány energiafogyasztásának csökkentéséhez, aminek a hőszigetelés az egyik kulcseleme. Véleményem szerint az egyre jobban kibontakozó trend tovább erősödik, és tartós marad, az előttünk álló évtized a hőszigetelés évtizede lesz. A Masterplast számára adott a stabil pénzügyi, alapanyagellátási és gyártói háttér, aminek köszönhetően folyamatosan javul a versenyképességünk, erősítjük piaci pozícióinkat, beruházásaink pedig biztosítják a fenttartható növekedést és további térnyerést Európában.” –tette hozzá Tibor Dávid a Masterplast elnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.