A lakáspiaci kilátások 2021 végén tetőztek, az idei első negyedévben romlottak, s ez az elbizonytalanodás a második negyedévben is csak vidéken oldódott kissé.

Az országos lakáspiaci index értéke az előző megkérdezéshez képest stagnált, az országos index 2 ponttal emelkedett. Az ingatlanos szakma áremelkedési várakozásai enyhén gyengültek: a fővárosban a válaszadók fele, vidéken kétharmada számít áremelkedésre. A használt lakások ára a következő egy évben 6, az új lakásoké csaknem 10%-kal emelkedhet – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

 

 

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezése céljából – a jelen megkérdezés során 100 cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

 

A lakáspiac keresleti oldalát ösztönzik az emelkedő jövedelmek, az állami támogatások (csok, falusi csok, 5%-os áfa-kulcs az új lakások esetében) valamint a kedvezményes kamatozású hitelek (az MNB zöld hitele és a babaváró hitel). Ugyanakkor a piaci szereplőinek többféle kockázattal is szembesülniük kell. A gyorsuló infláció (s ezen belül is a rendkívül dinamikusan növekvő építési árak) és az emelkedő kamatokon kívül az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság is jelen van. Ez utóbbi az ingatlanokkal foglalkozó cégek 47%-a szerint alapvetően negatív, s csak 14%-uk szerint pozitív hatású (miközben 39%-uk szerint e konfliktusnak nincs érdemi hatása).

 

A jelen felmérés eredményei szerint a lakáspiaci túlkereslet várhatóan a következő egy évben isfennmarad minden régióban. Az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest alig változtak. Érdemi javulás a pesti zöldövezeti ingatlanok és a budai panellakások piacára vonatkozó kilátások esetében volt tetten érhető. Kelet-Magyarországon vegyes a kép. Míg a panel társasházi lakások esetében enyhén javulóak, addig a tégla lakások esetében valamelyest romlóak a kilátások. Nyugat-Magyarországon a családi házakra vonatkozó várakozások kissé javultak, a többi szegmensben nem történt érdemi változás.

 

A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon lényegében nem változott, ami éves alapon 2 pontos növekedést jelent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 2, éves alapon 1 pontos emelkedést mutat.

 

 

Budapesten a használt lakások árának növekedésére számít a megkérdezett ingatlanos cégek csaknem fele, vidéken több, mint fele. Budapesten és Nyugat-Magyarországon 4-5, a kelet-magyarországi körzetben 8% körüli áremelkedés várható.

 

Az új építésű lakások árának emelkedésre a válaszadó ingatlanosok kétharmada, csökkenésre egyikük sem számít. Itt az árakat nem csak az emelkedő építési költségek, hanem a szűkre szabott kínálat is felfelé tolja. A közeljövőben ezen a területen csaknem 10%-os áremelkedés várható.

 

A lakásbérleti piacon is kétharmados a díjak emelkedésére számítók aránya, miközben csökkenésre alig számít valaki. A következő egy évben 7% körüli díjemelkedés valószínű.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.