8-10 milliárd forintos nyilvános forrásbevonást tervez a Masterplast Csoport


A Masterplast Nyrt. növekedési terveinek finanszírozásához nagyságrendileg 8-10 milliárd forintos nyilvános lakossági és intézményi forrásbevonást tervez új részvények kibocsátásával.

 

 

A nyilvános lakossági részvényjegyzés 2022. október 5-én indul. Az újonnan kibocsátandó részvényeket kizárólag az OTP Banknál lehet jegyezni, lakossági és intézményi ügyfeleknek egyaránt. A társaság a nyilvános lakossági és intézményi részvényértékesítés során – túljegyzés esetén – összesen maximum 2.300.000 darab új részvényt tervez értékesíteni.

 

Budapest, 2022. szeptember 27. – A Masterplast épületek energiahatékonyságát javító hőszigetelő rendszerek és rendszerelemek gyártásának specialistája. Termékei hozzájárulnak ahhoz, hogy az épületek fűtésére/hűtésére felhasznált energia fenntartható módon kevesebb legyen – a megszokott komfortérzet és életmód megtartása mellett. A csökkentett energiafelhasználással a karbonkibocsátás is mérséklődik.

 

Végh Richárd vezérigazgató – BÉT Zrt., Tibor Dávid elnök – Masterplast Nyrt., Ács Balázs alelnök – Masterplast Nyrt., Nádasi Róbert vezérigazgató – Masterplast Nyrt., Kazár András OTP Global Markets tőkepiaci kibocsátási területének vezetője

 

A 25 éve alapított vállalat a legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártóként meghatározó szereplő a régióban és jelentős tényező az európai piacokon. A több mint 10 éve a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat jelenleg a hetedik legnagyobb tőzsdei cég a magyar parketten, emellett tapasztalt európai szereplő: 10 országban (Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Észak-Macedónia) rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és Európában a második legnagyobb üvegszövetgyártó. A társaság gyártóként jelentős beszállító partnere az európai építőanyag kereskedelem szereplőinek, exporttevékenysége révén az európai piacok többségén jelen van.

 

A Masterplast Csoport dinamikus növekedési pályán mozog, árbevétele az elmúlt években szignifikánsan nőtt: 2021-ben 191,5 millió euró volt a társaság konszolidált árbevétele, 22,8 millió euró EBITDA és 16,1 millió euró adózott eredmény mellett. 2022 első félévében a vállalat 63 százalékkal növelte értékesítését az épületenergetikai korszerűsítéshez kapcsolódó hőszigetelő termékcsoportokban, és féléves összesítésben jelentősen meghaladta az előző év azonos időszakának eredményeit. A 2022-es év első hat hónapját követően 109,1 millió eurós szintet ért el árbevétel, 13,6 millió euró EBITDA és 11,5 millió euró adózott eredmény mellett.

 

A Masterplast növekedési stratégiájának alapja a saját gyártás intenzív bővítése, amelyet zöldmezős beruházások és akvizíciók segítségével valósít meg. Jelenleg a piacok ellátását 3 országban (Magyarország, Németország, Szerbia) működő 8 gyártóbázisa biztosítja, amelyet jövőre további három új hőszigetelőanyag gyártóüzemmel bővítenek.

 

A társaság növekedési és jövőépítési stratégiájában a következő jelentős lépés az ásványgyapot hőszigetelőanyagok gyártásának elindítása, amelynek finanszírozását a vállalat a tervezett tőkebevonásból kívánja fedezni. Így az októberben induló nyilvános lakossági- és intézményi részvénykibocsátás keretében nagyságrendileg 8-10 milliárd forint forrást kívánnak bevonni.

 

 

Az ásványgyapot hőszigetelő anyagokat az épületek egészében a padlástól a tetőn át, egészen a lábazatokig, többek között a pinceszerkezetben, a födémek elválasztásánál, a homlokzatokban, a gipszkartonfalazatok belső szigetelése során használják, minden épülettípusnál, legyen szó irodáról, ipari csarnokról, családi- vagy társasházról.

 

A Masterplast Nyrt. részvényeit 2011. november 29-én vezették be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). 2012-ben beruházási terveinek finanszírozása érdekében tőkeemelést hajtott végre sikeres tőzsdei tranzakció keretében. 2017-től a BÉT Prémium kategóriájában jegyzik a társaság részvényeit.

 

A részvényjegyzési időszak

 

A Masterplast Nyrt. újonnan kibocsátandó részvényeinek jegyzési időszaka a lakossági befektetők számára 2022. október 5-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 14:00 órakor fejeződik be. Az intézményi értékesítésben résztvevő befektetők számára a részvényjegyzési időszak 2022. október 10-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 18:00 órakor fejeződik be.

 

A részvényjegyzés módja

 

Az OTP Bank, mint szervező és kizárólagos forgalmazó működik közre a részvényjegyzésben. Az újonnan kibocsátandó részvények iránt érdeklődő lakossági befektetők jegyzési igényüket személyesen az OTP Bank kijelölt fiókjaiban, online az OTPdirekt internetbankon, az OTP Bank telefonos ügyfélszolgálatán, illetve az OTP privát banki ügyfelei privát banki tanácsadójukon keresztül is leadhatják. A jegyzés előfeltétele, hogy az érdeklődő befektetők rendelkezzenek értékpapír számlával az OTP Banknál.

 

A lakossági befektetők 4.000 – 4.400 forintos ársávon belül 4.400 forintos maximális áron tehetnek jegyzési ajánlatot a részvényekre abban az esetben, ha a jegyezni kívánt részvények ellenértékével megegyező összeg az OTP Banknál vezetett fizetési számlán a Részvényigénylési Nyilatkozat megtételével egyidejűleg rendelkezésükre áll. A végleges árat az intézményi jegyzés lezárását követően a Kibocsátó és a Forgalmazó az ársávon belül együttesen határozzák meg. Ha a kialakuló végleges ár a maximális árnál alacsonyabb lesz, a különbözet a lakossági befektetők részére visszatérítése kerül.

 

 

Az energiaválság és a klímavédelmi célok teljesítése miatt az épületek energiahatékonyságának javítása egyre sürgetőbbé vált, ezért a hőszigetelőpiac folyamatos bővülésére számítunk” – mondta Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnöke. „A Masterplast jövőépítési stratégiájának kulcsa eddig is az innováció és az intenzív gyártásfejlesztés volt. Ezt bizonyítják folyamatban lévő beruházásaink is, aminek eredményeként három új hőszigetelőanyag-gyárban, Magyarországon, Olaszországban és Szerbiában kezdjük meg a termelést a jövő év elején. A mostani részvénykibocsátással is gyártási kapacitásunk bővítését tervezzük finanszírozni, be kívánunk lépni az ásványgyapot hőszigetelő anyagok gyártásának piacára, amit az elmúlt időszakban ellátási nehézségek jellemeztek egész Európában. Ebben a vákuum szegmensben nagyon erős az értékesítési potenciál, mert folyamatosan bővül a kereslet, de az elérhető gyártási kapacitások korlátozottak. A tőkebevonással tehát megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Masterplast az évtized közepére tovább erősítse pozícióját, mint a közép-kelet-európai régió meghatározó hőszigetelőanyag gyártója. Azt gondoljuk, hogy jó időzítéssel lépünk, hiszen a hőszigetelés évtizede elkezdődött. A céljaink teljesüléséhez pedig az OTP Bank professzionális csapatát választottuk partnernek, mert a legnagyobb hazai privát banki szolgáltatóként minden adottsággal és tudással rendelkezik a tranzakció sikeres lebonyolításához” – tette hozzá az elnök.

 

„Büszkék vagyunk, hogy ismét egy jelentős nemzetközi jelenléttel rendelkező, rendkívül sikeres magyar nagyvállalat, a Masterplast nyilvános részvénykibocsátását támogathatja az OTP Bank kizárólagos szervezőként és forgalmazókét. Bankunk felelős vállalatként, a társadalmi felelősségvállalás és az etikus vállalatirányítási tevékenysége mellett kiemelten figyel a környezettudatosságra. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a Masterplast ESG tudatos működésével, továbbá fő tevékenysége, a hőszigetelőanyag-gyártás révén maximálisan támogatja azokat a klímavédelmi célokat, melyeket az OTP Bank is elsődleges prioritással kezel. Különös aktualitása van ennek a mostani energiaválság idején, amikor a rezsiköltségek csökkentése az egyik legfontosabb előttünk álló feladat. Biztosak vagyunk benne, hogy a Masterplast jelen kibocsátás révén is fejlődő hőszigetelő termékpalettája támogatja ennek a kihívásnak a leküzdését” – mondta Kazár András, az OTP Global Markets Tőkepiaci Kibocsátási területének vezetője.

 

A fenti információk nem teljes körűek, a kibocsátással és a jegyzéssel kapcsolatos további részleteket, többek között a kijelölt fiókok listáját az alábbi weboldalon talál: www.otpbank.hu/masterplast

 

Tájékoztatás

 

Jelen tájékoztatásban a Masterplastra vonatkozó információk a Masterplast által közölt információkon alapulnak.

 

Jelen közzététel a 1129/2017/EU rendelet alapján reklámnak minősül. A közzététel célja, hogy valamennyi befektető hozzáférjen ugyanazon szabályozott információkhoz és így a Masterplast Nyrt. (Társaság) teljes körű transzparenciát biztosítson, illetve teljes mértékben megfeleljen a 1129/2017/EU rendelet, az 596/2014/EU rendelet, valamint a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) alapján fennálló tőkepiaci előírásoknak. A jelen közzétételben foglalt információkkal kapcsolatban a Társaság a 1129/2017/EU rendelet alapján értékpapír kibocsátásával kapcsolatos, az MNB által jóváhagyott egyszerűsített tájékoztatót tett közzé, amely elérhető a Budapesti Értéktőzsde honlapján, az MNB közzétételi honlapján, a Társaság honlapján https://masterplast-reszveny.hu és az OTP Bank Nyrt., mint kizárólagos forgalmazó honlapján www.otpbank.hu/masterplast. Az MNB az egyszerűsített tájékoztatót a 1129/2017/EU rendelet teljességre, érthetőségre és következetességre vonatkozóan meghatározott előírásainak történő megfelelés szempontjából hagyta jóvá, és az nem tekinthető a Társaságra, valamint az értékpapírok minőségére vonatkozó ajánlásnak. Jelen dokumentum kizárólag tájékoztatási célt szolgál és a figyelem felkeltésére irányul. A részvényjegyzéssel kapcsolatos részletes információkról, feltételekről befektetési döntése meghozatala előtt kérjük, hogy alaposan tájékozódjon a részvény nyilvános forgalomba hozatalához készített egyszerűsített tájékoztatóból. Kérjük, hogy óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, mérlegelje a befektetés kockázatát, a felmerülő díjakat és költségeket, az esetleges veszteség bekövetkezésének lehetőségét, valamint tájékozódjon a termékkel, befektetéssel kapcsolatos adójogszabályokról is. A konkrét egyedi döntések, illetve befektetések kockázatát az ügyfél viseli, az OTP Bank Nyrt-t nem terheli felelősség a befektetési döntések eredményességéért, az ügyfél által kitűzött cél eléréséért. Jelen dokumentumban szereplő információk nem minősülnek sem befektetési tanácsnak, sem pedig az ügylet végrehajtására vonatkozó ajánlatnak, javaslatnak vagy felhívásnak. A potenciális befektetők egyéni körülményeit a jelen dokumentumban olvasható információk nem veszik figyelembe, így a jelen tájékoztatás nem jelent megfelelő alapot a befektetési döntése kizárólagos meghozatalához. A pénz- és tőkepiaci helyzet változásait, az árfolyamok mozgását, a befektetések és azok hozamainak alakulását több tényező együttes hatása befolyásolja, melyek között jelentős tényező a befektetői várakozások alakulása is. Minden befektetés bizonyos kockázatokkal jár, amelyek kihathatnak a befektetési döntés eredményességére és a befektető esetleg nem olyan összeghez jut a befektetéséből, melyet befektetési célként elvárt, vagy amennyit befektetett, így akár az is előfordulhat, hogy a befektetett tőke csökken vagy akár teljes egészében elveszhet. A részvények árfolyama folyamatosan változik, az azonnali értékesítésre az aktuális árfolyamon kerülhet sor, mely akár árfolyamveszteséggel is járhat. Az egyes termékek, szolgáltatások esetében, kérjük, értékelje azok adóügyi elszámolásra vonatkozó következményeit, egyéb adóügyi következményeit is, figyelemmel arra, hogy ezek pontosan csak a hatályos adójogszabályok és az ügyfél egyedi körülményei alapján ítélhetőek meg, és ezen körülmények a jövőben változhatnak.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.