Megépült az első Masterplast Modulhouse mintaépület


Az innovatív építőipari szegmensben új mérföldkőhöz ért a legnagyobb magyar építőanyaggyártó vállalat. Sárszentmihályon megépült az első Masterplast Modulhouse épület.

A moduláris épület a vállalat által életre hívott egyedi gyártásfejlesztési beruházást követően valósulhatott meg. Energiahatékonyság, gyors kivitelezési idő, magas műszaki tartalom és precíz minőség jellemzi az új technológiát.

 

Innovatív építési rendszer

 

A moduláris építési technológia egy gyorsan fejlődő, innovatív terület. A moduláris építészetben felhasznált modern technológiák alkalmazása új lehetőségeket teremt az építőiparban. A moduláris építészet sok területen versenyelőnybe kerülhet a hagyományos építészeti módszerekkel szemben. Nyugat- és Észak-Európában folyamatos és lendületes térhódításban van a moduláris építészet. Egyre szélesedő alkalmazási körben használják a technológia megoldásait. Több országban évtizedes hagyományai vannak már a technológia alkalmazásának. Vállalatunk piaci szerepvállalásával, most Magyarország és Közép-Európa is felzárkózhat az érintett szegmensben.

 

 

Precíz, szoftveres tervezés és üzemi gyártásminőség

 

Az épületelemek tervezése a legmodernebb ipari szoftverekkel történik. A sokoldalú megközelítéssel működő szoftveres tervezés egészen új lehetőségeket nyit a kombinálhatóság terén.  Az egységek összevonása, egymáshoz társítása és a csomóponti kapcsolatok kialakítása a jól átgondolt tervezési folyamat eredménye. Az ágazat tervezési-gyártási folyamat precizitása és műszaki alapossága miatt közelebb áll az autóiparhoz, mint az építőiparhoz. Az üzemi termelésben szigorú minőségi kontrollt, és állandó minőséget, magas precizitást lehet elérni. A munkafolyamatok tagoltak. Automatizált, gépesített szakaszokból és betanított munka szintjére leegyszerűsített munkafázisokból tevődnek össze.

 

Önhordó, 3D acél vázszerkezet

 

A Masterplast Modulhouse rendszerében az épületmodulok rendkívül szilárd és merev 3D acél vázszerkezettel készülnek. A modulok önmagukban 4 emelet magas épületek építésére is alkalmasak. Ezeket plusz merevítésekkel ellátva akár 12 emeletes középmagas épületek kivitelezése is lehetővé válik.

 

Alacsony építéshelyszíni munkaigény

 

Az üzemszerű termelés mellett lehet nagy mennyiségű épületmodulokat előre legyártani. További előny, hogy gyors és alacsony helyszíni élőmunka igénnyel lehet épületeket kivitelezni. Néhány hét alatt kivitelezhető épületeket kaphatnak a megrendelők, precíz minőségben, magas műszaki tartalom mellett.

 

Négy évszakos alkalmazhatóság

 

A gyártás az évszaktól, napszaktól és időjárástól is független. Az év 365 napjában alkalmazható.

 

 

Kompakt épületmodulok és közúti szállíthatóság

 

Az anyagok kiválasztása és beépítése is sztenderdizált, a párhuzamos és derékszög nem az építőmester kezének pontosságától függ.

 

Energiahatékonyság és önfenntartás?

 

A Masterplast moduláris építési rendszerében az AA energetikai kategória lesz az épületelemek induló szintje. Jövőbeni terveink között szerepel egy új épületmodul fejlesztése. A terv szerint a modul energiatermelés és tárolás révén szigetszerű, önfenntartó aktív házzá teheti az épületet. Ez a modul majd kiegészítheti a korábban telepített épületmodulokat is.

 

 

Minőségi végeredmény, új piaci lehetőségek

 

A Masterplast Modulhouse az első nagy közép-európai gyártó, amely a moduláris építészetben rejlő piaci lehetőségeket felismerte. A legnagyobb magyar építőanyaggyártó a régióban első nagy szereplőként indította el gyártásfejlesztési beruházását és gyártását.

 

Jövőkép

 

A Nyugat-Európában látott folyamathoz hasonlóan a közép-európai régióban is gyorsan bővülhet a moduláris építési rendszerek piaca. A manufakturális gyártó szegmens mellett megjelent a Masterplast. Vállalatunk az első nagy gyártási kapacitást és professzionális megoldást biztosító szereplő a szegmensben. Szerepvállalásunk pozitív hatással lehet a terület fejlődésére.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.