Kedvezőbb helyzetbe kerülnek a beruházók


A Portfólió 2023-ban ismét górcső alá vette az idei építőipar alakulását, ahol többek között az új szabályozásokról, az energiapiac kilátásairól, valamint egy új alapokon nyugvó hazai építőipar megteremtéséről is szó esett.

 

Mint azt sokan tapasztalhatták a hazai építőipari termelésben most lassult és lassulni is fog a piac, de a várakozások szerint 1-2 éven belül újra felpörög majd. A megkérdezett szakemberek szerint azonban kevés a jó hír, érezhető a lassulás és a kilátástalanság. Az Építőipar 2023 konferencia beszélgetésében Ditróy Gergely, a Portfolio üzletfejlesztési igazgatója a piaci kilátásokról kérdezte az iparág szereplőit.

 

Olyan dologtól félni, ami biztosan bekövetkezik butaság – A kereslet visszaesésétől nem kell félni, mert az már megtörtént, a kérdés az, hogy hogyan alkalmazkodunk ehhez. A következő években egy erős visszaesés lesz az építőiparban, a kérdés, hogy ezt hogyan lehet tompítani és erre a szereplők hogyan reagálnak. A piac szereplőinek együtt kell működniük. Leghamarabb 2025-ben fordulhat meg a mostani trend. – hívta fel a figyelmet Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke. 

 

A piac azt mutatja, hogy nem érdemes kivárni, hiszen a beruházók és az építtetők jó helyzetben vannak, most vannak akciók, amiknél lényegesen olcsóbb már valószínűsíthetően semmi sem lesz, utópisztikus arra várni, hogy visszaálljanak az árak a korábbiakhoz.

 

Nem beszélve arról, hogy a tavaly, tavalyelőtti állapotokhoz képest gyorsabban érhetőek el az építőanyagok, valamint a jó kivitelezők is, akiknél akár némi alku lehetőség is adódik a visszaesett kereslet miatt. Az pedig köztudott, hogy az ingatlan értéknövelésére és az infláció kivédésére is jó taktika lehet a felújítás, akár ha hőszigetelésről beszélünk, akár egyéb újításokra gondolunk.

 

Tibor Dávid szerint a tervek megvannak ugyan, de a piaci logika ezt erősen szűrni fogja. Építőanyaggyárakban egy kisebb árcsökkenés várható, de ez közel sem lesz 30-40 százalék. A tavaszi időszakban lehet egy kismértékű alapanyagár-csökkenés, egy egészségesebb piaci verseny jöhet. A lényeg, hogy a szektor lassulása ne egy teljes satufék legyen. Az állam ugyan berántotta a féket, de abban bízom, hogy a magánszektorban ez nem így lesz. A mostani időszakban megkerülhetetlen, hogy a vállalatok növeljék a hatékonyságukat, a gyártói, a kereskedői, a kivitelezői és a beruházói pozíciókat is jobban össze kellene hangolni és meg kell tanulniuk jobban együttműködni. Nagyon fontos lenne, hogy idén tavasszal már az állam is elkezdje a projekteket.– zárta gondolatmenetét Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.

 

 

A finanszírozási oldalról nagyon bíznak a szakma képviselői abban, hogy a kormány az ÉVOSZ javaslatára elindítja az 5% kamattal a kedvezményes felújítási hitelt. 

 

A válságot mi is érezzük, először az eladásaink csökkentek, majd az árak is emelkedni kezdtek. Csökkenésre számítunk, de erre fel kell készülnie mindenkinek, kitalálni, hogy a cégek hogyan működhetnek egy ilyen környezetben is eredményesen. A csökkenéseket hatékonyságnöveléssel, a szervezeten belüli fejlesztésekkel lehet kompenzálni. 

 

Az alapanyagárak eddig valóban kiszámíthatatlanok voltak, de mostanra ez konszolidálódott, bár árcsökkenésről még nem beszélhetünk. Jó hír viszont, hogy az áremelkedés mértéke sokkal kisebb most, mint 2022-ben.

 

Az állam szerepe eddig óriási volt, most is az lenne, csak nem megoldott a finanszírozás, ami gondot okoz az építőipari szereplők számára. Ha az uniós finanszírozás megérkezik, az államnak nagyobb lehetőségei lesznek. Az állam szabályozói oldalon is nagy szerepet vállal, például az extraprofitadón keresztül, de például a cementellátást nem sikerült biztosítani. Nem helyes, ha az állam beleavatkozik az árakba, inkább az alapanyagellátást kellene biztosítania. A mostani törvénytervezet valószínű, finomodni fog. A cégek jobb szervezettséggel, jobb belső folyamatok tervezésével rengeteg anyagköltséget tudnak spórolni, erre kell most fókuszálniuk. – hangsúlyozta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Forrás: Portfólió


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.