Mennyit jelent az árban a jó szigetelés?


A szigetelt lakásokra való kereslet a múlt év utolsó negyedévében jelentősen emelkedett az ingatlan.com adatai szerint.

Az érdeklődések 20 százaléka ebben az időszakban szigetelt lakásokra irányult, és ez az arány 28 százalékra nőtt idén. Átlagosan 12 centiméter vastag hőszigeteléssel védik az eladók a lakásaikat a hideg ellen.

 

Az energetikai szempontból hatékonyabb házak és lakások értékesítése előtt sok eladó szeretné megismerni az értékeiket, ezért vannak már olyan oldalak, ahol lehetőség van arra, hogy az eladók feltüntessék a hirdetésekben az ingatlanok energetikai jellemzőit is.

 

A szigetelt eladó lakások aránya az idei évben is tovább nő. Az eladó használt házak és lakások esetében januárban az arány 13 százalék volt, és április közepén már 19 százalékra emelkedett az arányuk. Az energetikai adatok okozta pozitív változások nagyban befolyásolják az értékesítési időt, így a jövőben várhatóan egyre többen fognak ezzel foglalkozni.

 

Az energiahatékony megoldásokat felhasználó lakások nem csak az eladóknak nyújtanak előnyöket, hanem a vásárlóknak is. Az ilyen lakások általában hosszabb élettartammal és kevesebb karbantartással rendelkeznek, emellett a lakossági szektorban az energiahatékonyság az üvegházgáz-kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárul.

 

Az ingatlanpiacon az energiatakarékosság egyik markáns megjelenése a szigetelés. A szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat. A szigetelés nemcsak az ingatlant hosszabb távon védi, hanem a többletköltséget jelentő szigeteléssel rendelkező házak nagyobb értéket képviselnek az ingatlanpiacon.

 

Forrás: ingatlan.com

 

Az ingatlanpiaci árak a napelemek elterjedésével és azok hatékonyságának növekedésével is változnak. A napelemmel felszerelt házak egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetében. Egy tanulmány szerint az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem január elején, ez az arány 4 százalékra nőtt áprilisra. Az árak tekintetében a napelemes házak a szigeteléshez hasonlóan jelentősen magasabb árrést képviselnek.

 

Balogh László, ingatlanszakértő azt javasolja, hogy az ingatlanvásárlók próbáljanak minél inkább odafigyelni az energiatakarékosságra. A napelemmel szerelt eladó házak aránya tovább növekedhet a jövőben, míg az energiatakarékosságra nem vonatkozó lakások egy részét a vevők előbb-utóbb korszerűsíteni fogják. Az energiatudatosság egyre növekvő tendenciaként jelenik meg az ingatlankereskedelemben, amelynek hatása az árakban is megmutatkozik.

 

Forrás: ingatlan.com


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.