Gyorsan alkalmazkodik a Masterplast


Az év második felében már pozitív EBITDA eredménnyel kalkulál a társaság.

2023. július 27. Sárszentmihály. Továbbra is negatív külső környezet nehezíti a Masterplast működését, a lassan forgó alapanyagkészletek, valamint a piaci ár és keresletcsökkenés következtében a második negyedévet is veszteséggel zárta a vállalat. Mindemellett a végrehajtott hatékonyságnövelő és optimalizáló intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a veszteségesség mértéke az előző negyedév számaihoz képest. A szűkülő piaci helyzethez való gyors alkalmazkodás javította a versenyképességet, és az év második felében már pozitívba fordulhat a társaság üzleti eredményessége. A vállalat menedzsmentje közép és hosszútávon továbbra is nagyon optimista a hőszigetelési piac felfutásával kapcsolatban, éven belül pedig egy újonnan induló épületenergetikai program pezsdítheti fel a keresletet. Ezért a jelenlegi helyzetben a gyártási képességek méretgazdaságos fenntartására, hosszabb távon pedig a folyamatban lévő beruházások megvalósítására és a hőszigetelőanyag gyártási kapacitások szélesítésére és bővítésére fókuszál a magyar gyártó.

 

A kedvezőtlen makrogazdasági környezetben, a magas infláció és kamatok következtében egész Európában gyengélkedik az építési termékek piaca. Az alapanyagárak csökkenése után a kereskedői oldalon tapasztalható készletleépítés tovább apasztotta a keresletet a gyártók felé és fokozódott az árverseny is. Mindezek következtében a társaság árbevétele 34 százalékkal, 37,8 millió euróra csökkent a bázis negyedévben elért rekordhoz képest. A társaság piacai közül Horvátország és a háborúval sújtott Ukrajna teljesítménye nyújt pozitív kivételt. Utóbbinál a harci cselekményektől mentes területeken újraindult az építőipari tevékenység, aminek köszönhetően 65 százalékkal bővült a társaság árbevétele az alacsony bázisról. A háború során eddig több mint 170 ezer épületet romboltak le Ukrajnában, az állam 400 millió eurót különített el új építkezésekre és rekonstrukcióra. Az újjáépítési folyamat a háború miatt érthetően alacsony intenzitással, de lényegében megkezdődött. A Masterplast leányvállalatával 2005 óta van jelen az ukrán piacon, ahol beágyazottsága révén kedvező pozícióba kerülhet a tűzszünet után várhatóan elinduló helyreállításban. Ebben további előnyt jelent, hogy a Masterplast csoport nem rendelkezik oroszországi üzleti érdekeltségekkel és kapcsolatokkal.

 

A negyedév végére a vállalat nagyrészt végrehajtotta azokat az intézkedéseket, melyek célja a megváltozott piaci körülményekhez való alkalmazkodás. A működési költségek és készletszint már alacsonyabb, és csökkent az energiafelhasználás. A társaság átalakította és hatékonyabbá tette menedzsmentjének működését, felülvizsgálta folyamatait és mind a gyártás, mind az operáció területén jelentős létszámoptimalizálást indított el, és 2 millió eurós költségmegtakarítást célzott meg az idei évre. A második negyedévben 463 ezer euró EBITDA veszteség keletkezett, ami jelentős javulás az első negyedév 2 millió eurós EBITDA veszteség szintjéhez képest. A csoport számára kedvezőtlen árfolyammozgások tovább rontották az eredményt, így a társaság 3,5 millió euró adózás utáni veszteséggel zárta a második negyedévet, míg az év első hat hónapjának adózás utáni vesztesége 9,3 millió euró volt.

 

A társaság középtávú üzleti kilátásai azonban továbbra is pozitívak a hőszigetelő piacon. Az Európai Unió országaiban és Magyarországon is arra számít a Masterplast, hogy különböző időpontokban, de legkésőbb egy éven belül elindulhatnak az épületenergetikai korszerűsítési programok. A vállalat középtávra vonatkozó előrejelzése szerint 2024-től visszatérhet az eredeti növekedési pályájára, amit 2025-től az általános beruházási kedv visszatérése és a lakáspiaci fejlesztések újra indulása is támogathat, így 2026-ra a vállalat éves adózott profitja meghaladhatja a 30 millió eurót. Ezekre építve a Masterplast a gyártási képességeinek megtartására törekszik és folytatja a növekedési pályát megalapozó intenzív beruházási stratégia megvalósítását, amelynek meghatározó elemei a stratégiai partnerekkel közösen elindított kőzet- és üveggyapot gyártási projektek.

 

 

„Nehéz helyzet elé állított minket az élet, de mostanra világosan látszik, hogy a hatékonyságot növelő válaszintézkedéseink pozitívan hatnak a Masterplast versenyképességére is. A második félévben folytatjuk a megkezdett munkát és a várhatóan alacsonyabb piaci keresleti szint mellett is ledolgozhatjuk a veszteségeket. Most a kivárás és egyfajta erőgyűjtés jellemzi a piacot, amit a REPowerEU tervben és a „Fit for 55%” intézkedési csomagban beharangozott, ám a háború árnyékában egyelőre el nem indult épületenergetikai támogatási programok ígérete is fokoz. Ebben a szakaszban akár jelentősebb mértékű elhalasztott kereslet is összegyűlhet a piacon, ami később többletkeresletként jelentkezhet. A célunk, hogy ebben az időszakban a Masterplast növelni tudja piaci részesedését és megerősödve érjünk el 2025-ig, amikor a külső gazdasági körülmények várhatóan ismét lehetővé teszik egy általános – az újlakás építést is magába foglaló – építőipari konjunktúra elindulását. Mindemellett az ukrán újjáépítésben rejlő potenciál is hatalmas, mi készen állunk, várjuk a tűzszünetet és az újjáépítés elindulását. Addig is tesszük a dolgunkat, helyreállítjuk a vállalat eredményességét, a beruházásainkat sikeresen megvalósítjuk, a gyártási képességeinket megőrizzük, és a jövőben jelentkező növekedési lehetőségek kiaknázására fogunk koncentrálni. Részvényeseink bizalmát ezúton is köszönöm és célom, hogy a Masterplast részvény hosszútávon kiváló hozamot hozzon minden befektetőnknek.” – tette hozzá Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.