Részben megújuló energiaforrásból fedezi villamosenergia igényét a Masterplast székháza


A Masterplast vállalatcsoport meghatározó európai gyártóként szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy energiahatékony és környezettudatos épületek legyenek a világban. A vállalat céljaival összhangban kiemelt fontossággal bír, hogy a saját irodai és gyártóegységeink energiahatékony és környezettudatos módon működjenek.

„2023 őszén, a vállalat sárszentmihályi központi telephelyen két napelem fejlesztési beruházás is befejeződött. Két különálló kisfeszültségű mérőhelyre HMKE méretű rendszer került telepítésre, amelyek egy gyártáshoz kapcsolódó üzemet és a Masterplast Nyrt. székházát látják el megújuló energiaforrásból származó villamosenergiával” – tudtuk meg Bóza Lászlótól, a Masterplast Nyrt. Vagyongazdálkodási és üzemeltetési vezetőjétől.

 

 

A gyártási folyamatokban fontos szerepet betöltő Konfekcionáló üzem energiaellátásához egy 162 db napelemből álló rendszer járul hozzá a jövőben, amely 66,22 kWp teljesítményű és a rendszer éves szinten várhatóan 73,06 MWh fogyasztást váltana ki.

 

A vállalatcsoport székházának energiaellátását egy másik, 66,42 kWp teljesítményű rendszer látja el, amely 73,06 MWh áramot képes kiváltani a napsugarak segítségével. A két telepített napelemrendszer a vállalatcsoport központi telephelyének szén-dioxid kibocsátását 53 200 kg-val csökkentheti.

 

 

A Magyarország Kormánya által létrehozott Gyármentő Program keretében egy további, harmadik napelemes beruházásra is sor kerül Sárszentmihályon. A várhatóan decemberre befejezett fejlesztésben egy 1352 db napelemet magába foglaló nem engedélyköteles napelem kiserőmű kerül telepítésre, amely a legnagyobb sárszentmihályi gyártóegység energiaellátásának fogja részben támogatni megújuló energiaforrásból.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.