Modularitás: a jövő építészeti megoldása


A Masterplast csoport innovációjának legfrissebb gyümölcse a moduláris üzletág, amely ágazat valódi forradalmat hozhat az építőiparban.

Vállalatunk a KÉSZ csoport budapesti Metal Meet 2.0 rendezvényén bemutatott előadásában egy új korszak kezdetéről számolt be az építés területén. Az eseményre olyan stratégiai partnerek, megrendelők és együttműködő partnerek érkeztek, akik érdeklődnek az üzemi előregyártás, a körforgásos gazdálkodás és gyártás, valamint az innovatív építési technológiák iránt.

 

A fejlődés új lehetőséget nyit az építőiparban

A Masterplast csoport egy olyan moduláris építési megoldást mutatott be a rendezvényen, amely kiemelkedik az építőiparban. Ez a koncepció egy olyan acélvázra épül, amelyet a KÉSZ csoport szállít a projekthez. A moduláris megoldás során 3D modellt és acélvázat alkalmaznak, és a két vállalatcsoport közreműködésével készülnek el az épületek moduljai. Az épületmodulok olyan rendkívül szilárd és merev 3D acél vázszerkezeti rendszerrel készülnek, amelyek önmagukban is 4 emelet magas épületek építésére alkalmasak. Ezeket plusz merevítésekkel ellátva akár 12 emeletes középmagas épületek kivitelezése is lehetővé válik. De emellett olyan egyszerűbb, hibrid felhasználás is lehetséges, hogy egy kész fürdőszoba modult helyeznek be egy hagyományos módon épült épületbe.

 

A kép illusztráció!

 

Üzemi és folyamatos építési lehetőség évszaktól függetlenül

Az előadás bemutatta a moduláris építési lehetőségeket, azok előnyeit és a jövőbeli alkalmazási területeket. A moduláris építés során sorozatgyártásra van lehetőség, ami hatékonyabbá teszi az építési folyamatot. A tervek és látványtervek rendkívül pontosak, így a megrendelők tudják, hogy mit kapnak, és nincsenek meglepetések a költségek terén. Az üzemi termelésben IoT eszközök használatával szigorú minőségi kontrollt, és állandó minőséget, magas precizitást lehet elérni. A munkafolyamatok tagoltak, ami automatizált-gépesített szakaszokból és betanított munka szintjére leegyszerűsített munkafázisokból tevődik össze. A gyártás az évszaktól, napszaktól és időjárástól is független, az év 365 napjában folyamatos, az anyagok kiválasztása és beépítése is sztenderdizált, a párhuzamos és derékszög nem az építőmester kezének pontosságától függ.

 

A kép illusztráció!

 

Az épületköltöztetés hosszú életet és megtérülést biztosít az épületek számára

A moduláris építés rendkívül megbízható, és lehetőséget nyújt az áttelepíthetőségre. Ha egy épületre nincs már szükség, az áttelepítés lehetőségét kínálja, így minimalizálva az építőipari hulladékot és az anyagi veszteséget. A moduláris épületek könnyedén bővíthetők további modulokkal, sőt, akár el is költöztethetők.

 

Okos és energiahatékony épületek készülhetnek

A moduláris technológiával olyan okosotthon megoldások fejleszthetők, ahol 1 integrált rendszer vezérli a teljes gépészetet, szabályozza a szellőzést, valamint a hőmérsékleti és fényviszonyokat a külső körülmények és pillanatnyi felhasználás függvényében.

 

Az építőipari trendek alapján látszik, hogy az üzemi előregyártásé és a moduláris építésé a jövő. A Masterplast csoport a moduláris építésben való részvétellel nem csak beszállítóként, hanem az innováció vezetőjeként kíván szerepelni az építőiparban. A moduláris építés a hatékonyságot növeli és a körkörös gazdálkodást támogatja, és így lehetőséget teremt a fenntartható és hatékonyabb építési megoldásokra. A rendezvényen bemutatott moduláris építési koncepció meggyőző bizonyítéka annak, hogy az építőipar területén is lehet újítani és fejlődni, és hogy a jövő építési megoldásainak egyike a moduláris építés lehet. Az egyszerűség, megbízhatóság és fenntarthatóság szempontjából is ígéretes megoldásokat kínál a jövő számára.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.