Komoly orvosi probléma esetén is tudnak segíteni a FTC akadémia szakemberei


Dr. Jórász Zsolt Ferencvárosi Torna Club akadémia vezető orvosának meghívására és közreműködésével és Dr. Pánics Gergely az egészségügyi részlegvezető jóváhagyásával, az MGYA – Magyar Gyermekmentő Alapítvány gyermekintenzíves szakorvosai elsősegélynyújtó oktatásban részesítették a klub utánpótlás akadémiájának edzőit, gyógytornászait és masszőreit.

Az oktatáson az MGYA orvosai olyan eseteket mutattak be, melyekkel az utánpótlás képzésben dolgozó szakemberek leggyakrabban találkozhatnak a mindennapi munkájuk során a sportpályán.

 

Az elméleti előadást minden esetben a gyakorlati bemutatás követte. Az eljárások prezentálása kitért a végtagsérülések rögzítésére, a gerinc – és/vagy koponyasérültek ellátására, az eszméletlen beteg ellátására, az allergiás frakció vagy görcsök, fulladások során követendő protokollra, illetve gyakorolták az újraélesztés lépéseit is manuálisan és félautomata defibrillátorral is.

 

„Számunkra nagyon fontos a gyermekek egészsége. Szerencsére sikerült Dr. Jórász Zsolt csapatorvosunk segítségével kapcsolatba lépni az alapítvánnyal. Szerettem volna az összes kollégámat bevonni az oktatása, hogy ha komoly probléma alakulna ki a pályán, akkor a megfelelő módon tudjuk a gyerekeken segíteni”mondta az esemény kapcsán Palásthy Norbert, a Ferencvárosi Torna Club utánpótlás igazgatója.

 

 

„Azt gondolom nagyon fontos, hogy gyakorlati képzésben is részesüljenek az akadémia szakemberei. Kevésnek tartjuk az elméleti képzést, kevésnek tartjuk azt, hogy oktatóvideókat, előadásokat hallgatnak meg a dolgozóink. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány által létrejött képzésén minden munkatársunk részt tudott venni. Most a gyakorlatban tudták alkalmazni az elméletben megszerzett tudást. Talán mondhatom, hogy felkészültebbek lettek egy súlyosabb sérülés okozta stresszhelyzetre”tette hozzá Dr. Jórász Zsolt.

 

„Minden laikus számára fontos lenne, hogy tudják mit kell az első 10-15 percben tenni, amíg megérkezik a mentő. Különösen igaz ez egy sportpályán, ahol még különösebb terhelést is kapnak a gyerekek. Fontos, hogy felkészültek legyenek arra, hogy ezt a nagyon értékes 10 percet hogyan tudják eltölteni, milyen eszközökkel és hogyan tudnak segíteni” zárta az eseményt gondolataival Dr. Gesztes Éva, az MGYA – Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.