Az első negyedévben jöhetnek itthon az energetikai támogatási programok


Tibor Dávid interjút adott a portfolio.hu-nak, melyben a tavalyi év nehézségei mellett, a jövő évi tervekről is kérdezték.

A Porfolio.hu online gazdasági újságnak adott interjú rövid összefoglalója:

 

A Masterplast, csökkentette a 2023-as eredményvárakozásait a nehéz piaci környezet és az építőipar lejtmenete miatt. Tibor Dávid vezérigazgató a 2023-as évet a cég történetének egyik legnehezebb évének nevezte, amely során jelentős átstrukturálásra és költségcsökkentésre volt szükség a nyereséges működés elérése érdekében. A vállalat vezetése optimista a 2024-es évvel kapcsolatban, amelyet alacsonyabb költségszerkezettel és magasabb működési hatékonysággal kezdenek, remélve a pozitív meglepetéseket.

 

Az építőiparban tapasztalt visszaesés az új lakások építések lassulásával és a jelzáloghitel kamatok növekedésével áll összefüggésben. A Masterplast a következő években az energetikai felújítási programokra összpontosít, amelyek az EU és a tagországok prioritásai között szerepelnek. Ezek a programok várhatóan fellendülést hoznak az építőiparban, különösen az épületszigetelés területén.

 

A cég vezetése hangsúlyozza, hogy a költségcsökkentési intézkedések sikeresek voltak, és a jövőben a digitalizációra és automatizációra összpontosítanak a versenyképesség növelése érdekében. Ezenfelül a vállalatvezetés átalakítása is az eredményesebb működést célozza.

 

A Masterplast jelentős beruházásokat hajt végre, köztük az olasz gyár és az ásványgyapot-üzemek fejlesztését, amelyek várhatóan 2025-ben kezdik meg működésüket. A vállalat hitelminősítése romlott, de erős pénzügyi tartalékokkal és stabil likviditási háttérrel rendelkeznek a jövőre nézve. A részvények gyengélkedése ellenére a vezetőség bizakodó a jövőt illetően, különös tekintettel az épületenergetikai felújítási szegmens várható felfutására.

 

A teljes cikket itt olvashatják:https://www.portfolio.hu/uzlet/20231229/tibor-david-az-elso-negyedevben-johetnek-itthon-az-energetikai-tamogatasi-programok-660051


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.