Mérsékelt nyereségre számítana a befektetői piac


A Trend FM Prémium kategória című műsorának vendége Rácz Balázs, az MBH Bank senior tőkepiaci elemzője volt, aki Pallag Róberttel és Vörös Benedekkel beszélgetett a Masterplast cégcsoport piaci helyzetéről és jövőbeni üzleti lehetőségeiről.

Nehéz évet zárt a társaság 2023-ban, ugyanakkor a vezetőség kiemelte, hogy a hatékonyabb működés, a szigorú költségmenedzsment és a magas áron beszerzett alapanyagok kifutása miatt 2023 utolsó negyedévében már pozitív működési eredményre számít, de mire számíthatnak a befektetők az idei év során a társaságtól?

 

„Azt gondolom, hogy 2024 még nem lesz egy felhőtlen év az iparágat tekintve, de azt is gondolom, hogy összességében már nyereséges negyedéveket fogunk látni a Masterplasttól, de az első, második negyedévben még azért csak mérsékelt nyereségre számítok, a 2024-es év második fele, de inkább a 2025-ös év lehet majd erős a társaság számára, hiszen az iparágban is ez az az időszak, amikor igazán jelentősebb fellendülésre számíthatunk” – mondta Rácz Balázs, az MBH Bank senior tőkepiaci elemzője kezdte a tőkepiaci elemzője.

 

 

A kormányzati oldalról várhatóan induló energetikai programok jó hatással lehetnek a piacra, de mekkora szelet juthat ebből a Masterplast számára? A tőkepiaci elemző erre is kitért válaszaiban.

 

„Nagyon fontos, hogy legyenek ilyen programok. Egyrészt azért, mert hogyha megnézzük Magyarországot, akkor a lakóingatlan állománynak, illetve a lakóingatlan állomány jelentős részének meg kellene újulnia energetikai szempontból a következő években, illetve évtizedek során, hiszen csak korszerű, illetve minimális energiaigényű állománnyal lehet elérni az EU-nak a 2030-as céljait, illetve a 2050-es karbonsemlegességi célokat, és ahhoz, hogy ezek megvalósíthatóak legyenek, nagyon jelentős szigetelési hullámnak kell érkeznie a következő években.”

 

A szigetelt családi házak arányában nem áll túl jól Magyarország a régiós összehasonlítást tekintve. Azt lehet mondani, hogy a magyar családi házak nagyjából 30 százaléka szigetelt, ez egy körülbelül érték, és ez az érték alacsony, viszont még a 30 százalékos állományon belül sem biztos, hogy energetikailag korszerű szigetelésről beszélünk, hogyha ezt le akarjuk fordítani, akkor arról van szó, hogy elképzelhető, hogy van az adott ingatlanon egy 5 centi homlokzati szigetelés, viszont az nem nevezhető még energetikailag korszerűnek, tehát vastagabb hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelés szükséges ahhoz, hogy egy korszerű szigetelt házról beszélünk, és most itt nem vesszük alapul az aktuális szabványokat, hanem csupán arról van szó, hogy milyen mértéket kell elérni ahhoz, hogy tényleg érezhető legyen az energia csökkenése az adott ingatlanban – tudtuk meg a senior tőkepiaci elemző értékeléséből.

 

„Magyarországon a szigetelési piacnak nagy potenciálja van a következő években, de fogalmazhatok úgy is, hogy a következő évtizedekben, és természetesen a régiós országokban is, ahol a Masterplast jelen van, Lengyelország vagy Szlovákia, ott is nagyon fontos az, hogy a szigetelésekre tudjanak fókuszálni.”

 

Az energiahatékonyság központi kérdés lesz a következő években, és ezekből a számokból is az látszik, hogy a Masterplastnak nagyon nagy potenciális piaca van.

 

„A Masterplast termékei között megtalálhatóak a komplett hőszigetelő rendszerek, és ez az a termékcsoport, ami az eladások legnagyobb részéért felel. Így, hogyha általános felújítási programokban gondolkodunk, akkor is nagy valószínűséggel egy családi ház felújítása során első helyen fog szerepelni a szigetelés, hiszen az elmúlt években megtapasztalhattuk azt, hogy a növekvő energiaárak miatt milyen nehéz volt kifűteni egy-egy ingatlant, illetve milyen jelentős mértékben tudott megugrani az ingatlanoknak a rezsije” – mondta a senior tőkepiaci elemző.  

 

 

Jelentős gyártásfejlesztő beruházások vannak folyamatban a Masterplastnál. A Halmajugrán létesítésre kerülő éves 35 ezer tonna kapacitású kőzetgyapot gyár és egy üveggyapot gyártás, ahol a társaság már korábban megvásárolt, Szerencsen egy több, mint négy hektáros iparterületet. Hosszú távon nagy növekedés várható a két gyár elindulásával.

 

„Az ásványgyapot üzletág az egy újonnan megjelenő üzletág a társaságnál. Ez egy magas hozzáadott értékű üzletágnak nevezhető.”

 

A klasszikus EPS alapú hőszigetelő anyagok gyártása az nem annyira bonyolult gyártástechnológia, tehát ott sokkal könnyebben tud egy másik versenytárs is piacra lépni, viszont kőzetgyapotot vagy üveggyapotot azt nagyon kevesen tudnak gyártani, hiszen itt nagyon magas a belépési küszöb és egy nagyon komplex gyártási tevékenységről van szó.

 

„A társaság víziója szerint az évtized második felére a Masterplast lehet az egyetlen olyan hőszigetelőanyag gyártó a kelet-közép-európai régióban, amely mind műanyag, mind ásványi szigetelőanyagok terén jelentős gyártói és piaci pozíciókkal rendelkezik. Mindenképpen érdemes lesz figyelemmel követni a részvénnyel kapcsolatos további bejelentéseket” – zárta gondolatait Rácz Balázs, az MHB senior tőkepiaci elemzője a Trend FM adásában.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.