Alkalmazkodott a beszűkült piaci környezethez a Masterplast


2023 záró negyedévében már pozitív működési eredményt ért el a vállalat

2023 utolsó negyedévében továbbra is kedvezőtlen makrogazdasági és recesszív iparági környezetben kellett helytállnia a legnagyobb magyar építőanyag gyártónak. Az év utolsó három hónapjában a társaság operatív működési eredménye, három egymást követő negatív negyedév után tért vissza a pozitív tartományba, ami az év közben sikeresen véghez vitt alkalmazkodási folyamatnak volt köszönhető. A 2023-as évben a vállalat operatív működési eredménye a korábban közölteknek megfelelően veszteséggel zárult, ám a Masterplast vezetése optimista a folytatást illetően. A társaság a szűkebb piaci körülmények között is képessé vált az eredményes működésre, fejlesztési beruházásaira támaszkodva pedig felkészülten várja a következő konjunktúra ciklus kezdetét.

 

2023-ban a magas kamatszintek és infláció, valamint a piaci szereplők kiváró magatartása általános keresletcsökkenést okozott az építőiparban Európa szerte, és ez a trend jellemezte az év végi időszak piaci hangulatát is. Az év végére a kereskedői készletszintek leépítésre kerültek, a fogyasztói bizalom alacsonyan maradt, folytatódott a csökkenés a hitel és lakáspiacon, míg az új beruházások terén nagyrészt a kivárás volt jellemző. A társaság árbevétele az utolsó negyedévben 16 százalékkal esett vissza a bázishoz viszonyítva, de a negatív környezet ellenére az egyedi tételek nélkül számolt negyedéves EBITDA eredménye a már korábban előre jelzett pozitív tartományban zárt. A pozitív fordulat az év során véghez vitt intézkedések hatásának köszönhető. A korábban magasabb áron beszerzett készletek kifutottak, a munkatársi létszám és a készletszint optimalizálása megtörtént, a gyártóegységek az utolsó negyedévben már eredményesen működtek. Átalakult a vezetőség és vállalat irányítási struktúrája, és ezen hatások összességében pozitív fordulatot hoztak. A társaság közlése szerint a Masterplast sikeresen alkalmazkodott a szűkebb piaci környezethez, és megteremtette az eredményes működés feltételeit.

 

A költségcsökkentési és hatékonyságnövelési intézkedések kivitelezésén túl, a vállalat fókusza a termelési és technológia fejlesztési beruházásainak megvalósítására irányult. Jelentősen javult az energiahatékonyság és az év záróidőszakában két újabb gyártóegység jutott el a piaci kibocsátás küszöbére. Szabadkán az XPS gyárban és az olaszországi EPS gyárban is lezajlott a tesztgyártás és a próbaüzem. Jelenleg a technológia finomhangolása zajlik, 2024 első negyedévében a piaci igényekhez mérten indulhat el a termelés a két új hőszigetelőanyag gyárban. Tovább erősíti a Masterplast kilátásait az egyre nagyobb figyelmet kapó moduláris épületelemgyártó üzletág. A Masterplast Modulhouse – a korábbi sikeres irodaház projektjeit követően – immár megkezdte első lakóház építési projektjét. A technológia jövője környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve is ígéretes, ugyanis az épületek gyári körülmények között történő legyártása kiküszöböli a helyszíni hulladékképződést. A társbefektetőkkel közösen elindított kőzet- és üveggyapot gyártási projektek is a tervek szerint haladnak, 2025-ben mindkét gyárban elindulhat az üzemszerű termelés. A Társaság egészségügyi szegmense a kapacitásait illetően szintén készen áll egy jelentős kiugrásra, ez a potenciál további árbevételt és profitot jelent az elvárásokhoz képest.

 

 

2023-as összesítésben a vállalat éves árbevétele 28 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól és 145,2 millió eurót ért el. A vállalat konzervatív készletpolitikájával összhangban a menedzsment év végén 3,845 millió euró készletértékvesztés elszámolását tartotta szükségesnek. Emellett a pénzügyi műveletek eredménye, a társaság számára kedvezőtlen árfolyammozgások következtében további veszteséget jelentett az utolsó negyedévben. Mindezek hatásaként a társaság éves kumulált eredménysorain -6,1 millió eurós EBITDA mellett az adózott eredményben -15,5 millió euró veszteséget jelentett. A társaság finanszírozása a veszteségek mellett is stabil, a készpénzállomány magas és a hitelei meghosszabbításra kerültek.

 

„Nehéz időszakon vagyunk túl, de minden adott ahhoz, hogy 2024-ben visszatérjünk az eredményes működéshez. A vállalat finanszírozása stabil, alkalmazkodtunk a szűkebb piaci környezethez, a szervezet és az energiagazdálkodásunk sokkal hatékonyabb lett, a gyártást a kereslethez igazítottuk, a magas árú készletek kifutottak, a költségeink lecsökkentek, ezért innentől a lecsökkent kereslet mellett is képesek vagyunk a pozitív eredménytermelésre. A piaci hangulat azonban sokkal jobb lehet 2024-ben, a várható kamatcsökkentések elhozhatják a beruházási aktivitás újra indulását Európában, miközben a vevői készletek teljesen leapadtak, mostantól mindenkinek vásárolnia kell. Mindemellett az Európai Unió REPowerEU tervének és a „Fit for 55%” intézkedési csomagjának ismeretében a középtávú üzleti kilátásaink is nagyon pozitívak, de az épületek energiakorszerűsítését célzó programok 2024-es elindulására a tervek feletti pozitív lehetőségként tekintünk. A következő konjunktúra időszak beköszöntét felkészülten várjuk, közben a növekedés alapját adó gyártási beruházásainkat megvalósítjuk, és a digitalizációs projektjeinkkel modernizáljuk a vállalat operatív működését. A frissített stratégiát és tervszámokat a májusi 14.-i befektetői tájékoztató alkalmával ismertetjük a részvényesekkel.”-tette hozzá Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.