A hazai építőipari gyártóknak különösen fontos az otthonfelújítási program


Az évente megrendezett Construma kiállítás építőipari szakmai konferenciával indult az idei évben. Az ÉVOSZ Építőanyag-gyártók és építőanyag-kereskedők a megrendelőkért címmel ágazati, szakmai konferenciát rendezett a kiállítás első napján.

A közel 500 kiállítót vonzó eseményen az építőipar számos szereplője képviselteti magát idén is. Az óriáskiállítás április 10-vel bezárólag várja az érdeklődőket mintegy 40 ezer négyzetméteren. A rendezvény megnyitóján az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) képviseletében Csepreghy Nándor miniszterhelyettes szólalt fel.

 

„Van szakember, van alapanyag, van támogatás és van megoldás az építőipar kérdéseire-”

 

Az eseményen a hazai építőanyag-gyártók és építőanyag-kereskedők legkurrensebb szereplői gyűltek össze és az ágazat legaktuálisabb kérdéseit, illetve kihívásait tárgyalták meg. A résztvevők a legmodernebb technológiákat alkalmazzák és az innováció élén járnak, ezért kulcsfontosságúak az építőipar fejlődésében és versenyképességében.

 

Az építési termékek, anyagok európai minőségben rendelkezésre állnak Magyarországon, a kereskedelmi csatorna és a disztribúciós struktúra felkészült a piac indulására. Az árak kedvezőek, ezen kívül mind a tervezői mind a kivitelezői háttér biztosított. A támogatások elérhetőek, a banki háttér is elfogadható költségszinten kínálja a finanszírozási forrásokat.

 

 

Ács Balázs, a Masterplast Nyrt. alelnöke panelbeszélgetésben szólalt meg az új otthontámogatási programmal kapcsolatosan.

 

„A mostani helyzetben kimondottan jó ez a program, amelynek kidolgozásában a teljes szakmát megkérdezték, köztük a saját javaslataikat is megfogalmazták. Szerinte azért is fontos, hogy most megtörtént ez a bejelentés, mert nagyon sokan, amíg nem tudták, hogy milyen feltételekkel fog megjelenni, kivártak. Innentől kezdve, aki tudja, hogy beletartozik, az a részletek kidolgozása után részt is tud venni benne, aki nem, az saját erőből tudja elindítani a beruházást.” – majd hangsúlyozta:

 

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a felújított lakások értéke jelentősen eltér azokétól, amelyek nem estek át felújításon. A korszerű és hatékony lakások értékesítése is jóval kedvezőbb feltételek mentén és gyorsabban valósulhat meg.

 

Ács Balázs első körben azt javasolja azoknak, akik felújításban gondolkodnak, egy termikus burkot hozzanak létre, ami a falak külső hőszigetelését és a nyílászárócserét tartalmazza a födémszigeteléssel egyben. Ha ezek megtörténtek, utána érdemes kiegészíteni a fűtés korszerűsítésével.

 

AZ ÉVOSZ a konferencia kapcsán részletes közleményt adott ki, melyben többek között emlékeztetett: a hazai építőanyag-kereskedelmet erős verseny jellemzi. A kereskedők az ellátás biztonságát meg tudják oldani.

 

Forrás és fotó: Magyar Építők cikke alapján


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.