Az új napelemes erőmű átadása Sárszentmihályon a Masterplast és a település számára is fontos mérföldkő


Sárszentmihályon ünnepélyes keretek között avattuk fel telephelyünk napelemes erőművét, amely nem csupán egy technológiai lépés, hanem a Masterplast ESG törekvéseinek kiemelt szimbóluma.

Az új napelemes erőmű telepítése nem csupán egy nagyvállalati üzleti vállalkozás eredménye, hanem közösségi és társadalmi felelősségvállalás is. Ez a beruházás hozzájárul település fenntartható fejlődéséhez és az egész bolygó jövőjéhez.

 

„A Masterpasttal közös munka körülbelül másfél-két évvel ezelőtt indult, amikor az épület és a gyár beruházása is elindult már. Már a tervezési fázisban bekapcsolódtunk a projektmunkába, ami számunkra is egy nagy lehetőség volt. „ – tette hozzá Fehér Róbert, a 8G Energy Solutions Zrt. kivitelező cég ügyvezető igazgatója, majd folytatta – „A berendezések helye és a tetőszerkezet is úgy lett megtervezve, hogy azok majd naperőmű fogadására képesek legyenek. A tervezési és engedélyeztetési folyamat ennek megfelelően ütemezetten indult és haladt is. Sajnálatos módon hosszúra nyúltak a tervezés és engedélyeztetési folyamatok. Amúgy maga a kivitelezés az nagyon rövid idő alatt problémamentesen lezajlott, ennek megfelelően a rendszerek működésbe álltak. A Masterplast csoport folyamatosan bővül, így bővül az energia felhasználása, és ennek megfelelően egyre több energiát szeretne a Masterplast helyben előállítani, ennek megfelelően a csoport energetikai partnereként közösen dolgozunk a következő projektek definiálásán és végrehajtásán.”

 

 

Az átadási ünnepségen jelen volt Óber Andrea, Sárszentmihály településének polgármestere is, aki örömmel fogadta a zöldberuházás kivitelezését.

 

„Itt Sárszentmihályon nem csupán egy korszerű technológiai lépés, hanem egy szimbóluma is lehet annak a szoros együttműködésnek, ami kialakult a Masterplast és Sárszentmihály között a környezetvédelem terén. Ez a partnerség nem csak egy nagyvállalat üzleti vállalkozásáról szól, hanem közösségi, társadalmi felelősségvállalás terén is nagy jelentőséggel bír. Településünk elkötelezett környezetünk védelme érdekében. Remélem, hogy ez az új napelemes erőmű hozzájárul településünk fenntartható fejlődéséhez, örömmel fogadja majd a közösségünk is. A napenergia kihasználása nemcsak hozzájárul az egészségesebb és élhetőbb környezet kialakításához, de hosszú távon gazdaságos is. A beruházók ezáltal nemcsak egy cég vagy egy település, hanem az egész bolygónk jövője szempontjából felelősségteljes beruházás született. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett ebben a projektben.” – mondta Óber Andrea, Sárszentmihály polgármestere.

 

 

Az új napelemes rendszernek köszönhetően a Masterplast sárszentmihályi villamosenergia szükségletének 15%-át immáron zöldenergia forrásból fedezi, ami hozzájárul a hatékony energiafelhasználáshoz és a környezeti terhelés csökkentéséhez.

 

„Nagyon nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy az ESG-ben tett vállalásunknak ismét egy nagy mérföldkövéhez érkeztünk, és átadásra került az újabb napelemes rendszerünk, amely immáron körülbelül 15 százalékát képes a telephelyünk teljes sárszentmihályi villamosenergia fogyasztásából kiváltani, és ezáltal nemcsak a hatékonyságunkat tudjuk növelni a gyártásunk területén, hanem a karbon food print kibocsátásunkat is tudjuk csökkenteni.” – zárta gondolataival az eseményt Ács Balázs, a Masterplast Nyrt. alelnöke.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2023-es árbevétele 145,2 millió euró volt.